Balul Bucurestiului Interbelic editia I – 2010

In anul 2010, in seara zilei de 27 mai, de la 20:00, a avut loc prima editie a Balului Bucurestiului Interbelic, un eveniment cultural organizat de Fundatia Calea Victoriei in parteneriat cu Cercul Militar National, sub egida Bancii Nationale a Romaniei si a Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

Data a fost aleasa avind in vedere existenta in perioada interbelica a lunii orasului Bucuresti (9 mai – 9 iunie), care presupunea o serie de manifestari culturale si festivitati desfasurate in capitala, care atrageau numerosi vizitatori din oras si din provincie.

La acest eveniment au participat peste 150 de persoane, tineri si adulti, presa si parteneri media care au fost interesati de mesajul Balului si de tematica interbelica. Printre personalitatile culturale care au participat la acest eveniment mentionam pe doamna Georgeta Filitti, istoricul Neagu Djuvara, istoricul Adrian Majuru, violonistul Alexandru Tomescu, directorul Cercului Militar National – Colonelul Cristian Dorca, si altii.

Programul artistic al evenimentului a cuprins:

  • muzica live din perioada interbelica (romaneasca si internationala): foxtrot, charleston, tango, vals etc precum si inregistrari ale unor melodii celebre din anii 20-30.
  • mic spectacol – cintece celebre din vechiul Bucuresti, interpretate de actritele (absolvente UNATC Bucuresti): Letitia Vladescu, Smaranda Caragea, Ioana Ancea, Sanziana Tarta, Sabrina Iaschevici, Ioana Marcoiu, Denisa Nicolae.
  • dans – atmosfera va fi animata de catre coregrafa Elena Paun si actritele care vor invata si invita publicul sa danseze dansurile vremii.
  • proiectii cu imagini (fotografii vechi si noi, gravuri si tablouri) din Bucurestiul de alta data care sa atraga atentia asupra frumusetii si patrimoniului arhitectonic valoros si variat al capitalei.

Este de mentionat faptul ca atat muzica cat si costumele participantilor au urmarit tematica interbelica pentru a se crea o atmosfera cat mai apropiata de perioada de glorie a Bucurestiului de alta data. Cercul Militar National a fost ales ca spatiu care sa gazduiasca balul, avind in vedere ca este una dintre cladirile emblematice ale orasului, un palat a carui istorie este strins legata de Calea Victoriei, de perioada interbelica si de balurile din acea vreme. Balul s-a desfasurat in Sala Bizantina, Gotica si Norvegiana.

In una din salile dedicate balului participantii au putut sa isi faca fotografii de epoca in Fotocabinetul instalat pe perioada Balului de catre domnul Eugen Ciocan. De asemenea participantii au putut achizitiona carti despre istoria orasului Bucuresti de la editura Humanitas si Vremea.